Следвайте Гласове в ТелеграмЦялото оборудване в АЕЦ Белене“ е в добро

...
 Следвайте Гласове в ТелеграмЦялото оборудване в АЕЦ Белене“ е в добро
Коментари Харесай

Росен Христов: Оборудването за АЕЦ Белене е годно за експлоатация

 Следвайте " Гласове " в Телеграм

Цялото съоръжение в АЕЦ „ Белене “ е в положително положение. Това съобщи служебният министър на енергетиката Росен Христов, който инспектира площадката и оборудването за плана за втора атомната електроцентрала в България. " Направихме инспекция на консервацията на оборудването, което се намира на площадката на „ Белене “ и на поддръжката на самата площадка. Всички работи се извършват по проект, според предписанията на производителите. Де факто цялото съоръжение е в положение, годно за употреба и дава отговор на всички стандарти ", сподели Христов.

По-рано тази седмица министърът се срещна с управлението на френската енергийна компания EDF, с което разиска предпроектно изследване и оценка на опцията за създаване на централата. Освен френски компании при последния търг за вложител, който публично не е завършил, интерес демонстрираха американски и китайски сдружения, както и проектантът " Росатом ". Търгът към момента не е публично завършен.

Първоначално планът за АЕЦ " Белене " е създаден в интервала 1986-1987 година През 1987 година стартира строителството. По-късно планът е спиран и пускан на няколко пъти. През юни 2018 година Народното събрание взима решение за обновяване на търсенето на благоприятни условия за създаване на втората АЕЦ, а през 2019 година е отправена покана за избор на стратегически вложител.  През 2020 година в тъй наречените " ĸpaтĸa лиcтa " на претендентите остават Kитaйcĸaтa нaциoнaлнa ядpeнa ĸopпopaция (СNNС), Aтoмeнepгoпpoм AД - Pocaтoм, Kopeйcĸaтa xидpo-ядpeнa ĸopпopaция, Фpaмaтoм CAC – Фpaнция и Джeнepaл Eлeĸтpиĸ, CAЩ.

Инфо: БНР

 

 

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР